ΕΚΤΟΠΗ ΚΥΗΣΗ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

ΚΥΡΙΑΖΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, MD PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ | ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΕΚΤΟΠΗ ΚΥΗΣΗ : ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

Οι έκτοπες κυήσεις συμβαίνουν κατά μέσο όρο σε 1 στις 50 εγκυμοσύνες, γεγονός που τις καθιστά πιο συχνές από ό,τι ίσως πιστεύει το ευρύ κοινό. Επιπλέον, παρουσιάζουν μια κατάσταση υψηλού κινδύνου για τη μητέρα, επειδή μπορούν να προκαλέσουν μόνιμη βλάβη στο αναπαραγωγικό της σύστημα, εάν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Σε μια έκτοπη κύηση, το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται έξω από την κοιλότητα της μήτρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, εμφυτεύεται σε μία από τις σάλπιγγες, που ονομάζεται εξωμήτρια σαλπιγγική κύηση, και αποτελεί το 90% των εξωμήτριων κυήσεων. Αναπτυσσόμενα έμβρυα έχουν επίσης βρεθεί προσκολλημένα σε άλλα όργανα στην πυελική ή την κοιλιακή χώρα,  αν και αυτό είναι πιο σπάνιο. Δυστυχώς, δεν υπάρχει τρόπος για μια έκτοπη κύηση να ολοκληρωθεί. Σε μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, τα γονιμοποιημένα ωάρια προορίζονται να ταξιδεύουν μέσω της σάλπιγγας, στη μήτρα και να εμφυτεύονται στο παχύ, θρεπτικό βλεννογόνο της μήτρας. Εκτός της κοιλότητας της μήτρας , το έμβρυο δεν μπορεί να αναπτυχθεί για πολύ καιρό. Ωστόσο, συνεχίζει να αναπτύσσεται για λίγο. Όταν αυτό συμβαίνει στη στενή σάλπιγγα, αποτελεί σοβαρή απειλή για τη μητέρα. Μια ρήξη μπορεί να προκαλέσει μεγάλη εσωτερική αιμορραγία. Αυτό μπορεί να είναι μια απειλητική για τη ζωή της μητέρας κατάσταση που χρειάζεται άμεση χειρουργική επέμβαση. Σημαίνει επίσης την απώλεια μιας λειτουργικής σάλπιγγας. Επειδή είναι τόσο σοβαρό, μια έκτοπη εγκυμοσύνη θεωρείται επείγουσα ιατρική κατάσταση.

Παράγοντες Κινδύνου Έκτοπης κύησης 

Υπάρχουν δύο κρίσιμα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γυναίκες για να εξασφαλίσουν μια σωστή αντιμετώπιση για την έκτοπη κύηση: να γνωρίζουν τους παράγοντες κινδύνου και τα συμπτώματα. Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν έκτοπη κύηση εάν έχουν βιώσει:

  • Προηγούμενη έκτοπη κύηση
  • Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα 
  • Φλεγμονώδης Νόσος της Πυέλου
  • Ενδομητρίωση
  • Υπογονιμότητα 

Άλλοι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν: ηλικία μεγαλύτερη των 35 ετών, κάπνισμα, χρήση IUD (ενδομήτρια συσκευή), απολίνωση σαλπίγγων, σάλπιγγες με μη-φυσιολογικό σχήμα.

Συμπτώματα

Ενώ όλοι αυτοί οι παράγοντες αυξάνουν τις πιθανότητες μιας έκτοπης εγκυμοσύνης, μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε. Σχεδόν το 50% όλων των γυναικών που εμφανίζουν έκτοπη εγκυμοσύνη δεν έχουν κάποιο παράγοντα κινδύνου. Ζητήστε άμεση ιατρική βοήθεια εάν εμφανίσετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Ακανόνιστη κολπική αιμορραγία. Εάν παρατηρήσετε οποιαδήποτε ακανόνιστη αιμορραγία, ελαφρύτερη ή βαρύτερη από το συνηθισμένο, καλέστε το γυναικολόγο σας
  • Ήπιος έως οξύς πόνος στη λεκάνη, την κοιλιά, τη μέση ή τον ώμο. Η διόγκωση της σάλπιγγας είναι άβολη και αυτή η ενόχληση αυξάνεται καθώς η σάλπιγγα διογκώνεται ως απόκριση στο αναπτυσσόμενο έμβρυο. Εάν η σάλπιγγα υποστεί ρήξη, θα αισθανθείτε έναν οξύ πόνο και ο πόνος μπορεί να γίνει αισθητός στον ώμο λόγω αντανάκλασης..
  • Ζάλη ή λιποθυμία. Πάντα να ελέγχετε με το γιατρό σας ή να πηγαίνετε στην επείγουσα περίθαλψη εάν αντιμετωπίζετε ανεξήγητη ζάλη ή λιποθυμία. 

Είναι αλήθεια ότι ορισμένα από τα συμπτώματα είναι μάλλον γενικής φύσης και όχι ασυνήθιστα. Ωστόσο, οι γυναικολόγοι και οι επαγγελματίες υγείας θα προτιμούσαν να καλέσετε ή να έρθετε για να επαληθεύσετε ότι δεν πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό.

Θεραπεία για έκτοπη κύηση

Η πιο κοινή θεραπεία για την έκτοπη κύηση, πριν από τη ρήξη της σάλπιγγας, περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, η οποία σταματά την ανάπτυξη του ωαρίου και το σώμα απορροφά το γονιμοποιημένο ωάριο. Ως αποτέλεσμα, δεν υπάρχει καμία περαιτέρω βλάβη στη σάλπιγγα εκτός από οποιαδήποτε βλάβη ή ουλή που μπορεί να έχει προκαλέσει το γονιμοποιημένο ωάριο. Ωστόσο, εάν το ωάριο έχει μεγαλώσει πολύ και η σάλπιγγα  απειλείται έντονα, ή σπάσει, η βλάβη επιδιορθώνεται χειρουργικά. Αυτό συχνά απαιτεί την αφαίρεση της σάλπιγγας.

Μπορώ να μείνω έγκυος με μία σάλπιγγα;

Για μια γυναίκα, το να βιώνει μια έκτοπη δεν είναι απλό καθώς στην ουσία πρόκειται για μια αποβολή. Εάν μια γυναίκα χάσει μια από τις σάλπιγγές της λόγω έκτοπης εγκυμοσύνης, ίσως να ανησυχεί ότι θα δυσκολευτεί να μείνει ξανά έγκυος. Ωστόσο, τα καλά νέα είναι ότι οι περισσότερες γυναίκες μπορούν να μείνουν έγκυες με μία μόνο σάλπιγγα.

ΚΥΡΙΑΖΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, MD PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ | ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

-Διδάκτωρ Α.Π.Θ, Εξειδίκευση στην Λαπαροσκοπική χειρουργική , Εξειδίκευση στην Υστεροσκοπική χειρουργική

Κυριαζάκη Αλεξάνδρα, MD PhD Μαιευτήρας | Χειρουργός | Γυναικολόγος

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

– Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα που σας αφορούν –

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Το Ιατρείο μας λειτουργεί πρωί – απόγευμα καθημερινές μόνο με ραντεβού και βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη επί της οδού Μητροπόλεως 90 στον 7ο όροφο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ονοματεπώνυμο *
Email *
Μήνυμα *