Θέλετε να βεβαιωθείτε ότι κάνετε ό,τι καλύτερο για την αναπαραγωγική σας υγεία; Επειδή το σώμα μας είναι μια ολιστική οντότητα – όλα τα μέρη συνδέονται μεταξύ τους – πολλαπλές μικρές «βελτιώσεις» μπορεί να συμβάλουν σε ένα πιο υγιές σύστημα. Εδώ είναι 7 από τα πιο απλά αλλά σημαντικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ενισχύσετε τη γονιμότητά σας.
Επισκεφτείτε το γυναικολόγο σας ετησίως
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιστοποιήσετε την αναπαραγωγική σας υγεία είναι να είστε τυπικές με τις ετήσιες γυναικολογικές επισκέψεις. Ενημερώστε το γυναικολόγο σας για τυχόν ακανόνιστες περιόδους, πυελικό πόνο ή δυσφορία, το σεξουαλικό σας ιστορικό (οποιαδήποτε ΣΜΝ που μπορεί να έχουν δημιουργήσει ουλώδη ιστό) κ.λπ. Αυτό θα βοηθήσει στον εντοπισμό καταστάσεων που είναι πιθανόν να επηρεάσουν τη μελλοντική σας γονιμότητα.
Σκεφτείτε να εστιάσετε σε μια αντιφλεγμονώδη δίαιτα
Η ενδομητρίωση και το PCOS είναι δύο από τις κύριες αιτίες γυναικείας υπογονιμότητας. Η φλεγμονή περιλαμβάνεται και στα δύο, επομένως όσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε για να μειώσετε τη φλεγμονή στο σώμα σας, τόσο το καλύτερο. Μια αντιφλεγμονώδης δίαιτα με τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή χωρίς να απαιτούνται φάρμακα και είναι μια υγιεινή επιλογή που μπορείτε να ακολουθήσετε και να επωφεληθείτε σε πολλαπλά επίπεδα.
Συνεχίστε να στοχεύετε και να διατηρείτε το βάρος-στόχο
Όλοι γνωρίζουν ότι το υπερβολικό βάρος –ιδιαίτερα όταν βρίσκεστε στο εύρος των παχύσαρκων– είναι πρόδρομος για παθήσεις όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο διαβήτης τύπου 2. Ωστόσο, κάποιες φορές είναι επίσης πρόδρομος υπογονιμότητας. Όσο περισσότερα μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε ένα BMI μεταξύ 19 και 25 (αναλόγως την κάθε περίπτωση), τόσο το καλύτερο.
Ακολουθείστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής
Αυτή είναι μια σύσταση που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα. Τρώτε καλά; Ασκείστε; Καπνίζετε; Πίνετε; Πώς διαχειρίζεστε το άγχος; Αυτά είναι μερικά από τα πράγματα που πρέπει να σκεφτείτε σχετικά με την αναπαραγωγική σας υγεία . Επίσης, πολλά συμβατικά οικιακά καθαριστικά και προϊόντα έχουν χημικές ουσίες που επηρεάζουν με αρνητικό τρόπο τη γονιμότητα. Εξαλείψτε αυτές τις τοξίνες από το περιβάλλον σας εστιάζοντας σε φιλικά προς τη γη προϊόντα για καθαρισμό, φροντίδα υγείας και ομορφιάς κ.λπ.
Μην αγνοείτε τις ακανόνιστες περιόδους
Οι ακανόνιστες περίοδοι δεν είναι πάντα φυσιολογικές. Εάν παραλείψετε περιόδους, έχετε βαριές περιόδους, αιμορραγία μεταξύ περιόδων ή δεν έχετε περιόδους, αναφέρετε το στο γενικό γιατρό σας ή στο γυναικολόγο σας το συντομότερο δυνατό, ώστε να μπορέσουν να καθορίσουν το ζήτημα.
Παράθυρο επαφών
Πολλά ζευγάρια πιστεύουν λανθασμένα ότι πρέπει να περιμένουν μέχρι την ωορρηξία για να κάνουν σεξ. Στην πραγματικότητα, το παράθυρο γονιμότητας είναι πολύ μικρότερο σε αυτό το σημείο, καθώς το ωοθυλάκιο «ζει» μόνο για περίπου 12 έως 24 ώρες. Το σπέρμα, ωστόσο, ζει πολύ περισσότερο – κατά μέσο όρο τρεις ή περισσότερες ημέρες – έτσι το σεξ για τις ημέρες που οδηγούν στην ωορρηξία – καθώς και την ημέρα της ωορρηξίας, αυξάνει τις πιθανότητες σύλληψης.
Υποβοηθούμενη αναπαραγωγή
Εάν είστε κάτω των 35 ετών και έχετε δοκιμάσει για 12 μήνες χωρίς επιτυχία ή άνω των 35 και έχετε δοκιμάσει για έξι μήνες χωρίς επιτυχία εγκυμοσύνης, ήρθε η ώρα να πάρετε συζητήσετε με το γυναικολόγο σας κάποια μέθοδο υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και να φτιάξετε κάποιο πλάνο πάνω σε αυτό. Σε αυτό το σημείο, ένας παράγοντας υπογονιμότητας πιθανότατα λειτουργεί.
Επικοινωνήστε μαζί μας
Αναζητάτε τον κατάλληλο γυναικολόγο για να διευκολύνετε την υγεία και το μελλοντική σας γονιμότητα; Προγραμματίστε ένα ραντεβού μαζί μας καλώντας στο (+30) 2310 220267 ή συμπληρώνοντας τη σχετική φόρμα επικοινωνίας. Ανυπομονούμε να σας ακούσουμε!