Μερικές φορές, η εγκυμοσύνη σας οδηγεί να αντιμετωπίσετε καταστάσεις με τις οποίες δεν είχατε ποτέ πρόβλημα στο παρελθόν. Ίσως ο βραδινός ύπνος ήταν αρκετός για εσάς και τώρα χρειάζεστε καθημερινά ενδιάμεση σιέστα. Ίσως να ήσασταν επιλεκτικοί με κάποιες τροφές και τώρα δεν χορταίνετε να τις καταναλώνετε. Στη συνέχεια, υπάρχουν οι ιατρικές καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν – όπως ο διαβήτης κύησης ή η αναιμία εγκυμοσύνης. Το θέμα είναι ότι η εγκυμοσύνη μπορεί να προκαλέσει μια ποικιλία αλλαγών στο σώμα σας αλλά και στην ευεξία σας και έτσι χρειάζεται την κατάλληλη προσοχή και φροντίδα.
Μάθετε για την αναιμία εγκυμοσύνης: Αιτίες, συμπτώματα και θεραπεία
Σήμερα, θα επικεντρωθούμε στην αναιμία εγκυμοσύνης, η οποία είναι ο πιο κοινός τύπος αναιμίας. Το σώμα σας χρειάζεται έως και 30 τοις εκατό περισσότερο αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης –εξάλλου μοιράζεστε την παροχή αίματος με το μωρό σας– και αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο σίδηρο για να παράγει αυτά τα επιπλέον ερυθρά αιμοσφαίρια. Συνήθως, αποκτάτε σίδηρο και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε από τα τρόφιμα που καταναλώνετε– αν και μπορούν επίσης να προσληφθούν με συμπληρώματα διατροφής. Η αναιμία εμφανίζεται όταν τα αποθέματα σιδήρου σας είναι ανεπαρκή. Αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο οι τακτικές προγεννητικές επισκέψεις και εξετάσεις είναι τόσο σημαντικές. Ο γυναικολόγος σας θα παρακολουθήσει τακτικές εξετάσεις αίματος που θα υποδεικνύουν εάν έχετε επάρκεια σιδήρου. ΠΡΟΣΟΧΗ: Το πλεόνασμα σιδήρου μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από την ανεπάρκεια. Ποτέ μην παίρνετε συμπλήρωμα σιδήρου χωρίς να το ρωτήσετε πρώτα το γυναικολόγο σας. Η λήψη υπερβολικής ποσότητας σιδήρου μπορεί να βλάψει τόσο εσάς όσο και το αναπτυσσόμενο έμβρυο . Υπάρχουν τρεις διαφορετικοί τύποι αναιμίας που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη:
- Σιδηροπενική αναιμία
- Αναιμία ανεπάρκειας φυλλικού οξέος
- Ανεπάρκεια βιταμίνης Β12
Το φυλλικό οξύ και η βιταμίνη Β12 σχετίζονται με την παραγωγή νέων, υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων, επομένως μια ανεπάρκεια σε ένα από αυτά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αναιμία.
Ποια είναι τα συμπτώματα της αναιμίας που σχετίζεται με την εγκυμοσύνη;
Μερικά από τα συμπτώματα που σχετίζονται με την αναιμία εγκυμοσύνης περιλαμβάνουν:
- Κόπωση
- Ωχρότητα δέρματος και χειλέων
- Ζάλη
- Αδυναμία
- Αδυναμία συγκέντρωσης
- Ταχυκαρδία
- Δυσκολία στην αναπνοή
Αυτή η λίστα συμπτωμάτων μπορεί να ακούγεται περισσότερο σαν τα πιο συχνά συμπτώματα στην εγκυμοσύνη, για τις περισσότερες γυναίκες. Πράγματι, πολλά από τα συμπτώματα είναι χαρακτηριστικά και της εγκυμοσύνης γενικότερα. Ωστόσο, αξίζει να τα αναφέρετε στον γιατρό σας, ειδικά εάν δεν έχετε κάνει πρόσφατα αιματολογικές εξετάσεις ή εάν κάποιο από αυτά έχει αναπτυχθεί πρόσφατα.
Πώς αντιμετωπίζεται η αναιμία εγκυμοσύνης;
Πρώτον, θέλουμε να επαναλάβουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για τη θεραπεία της αναιμίας είναι να μην την αναπτύξετε εξ’ αρχής. Βεβαιωθείτε ότι καταναλώνετε περισσότερες από τις κανονικές ποσότητες λαχανικών και άπαχων πρωτεϊνών με υψηλότερη περιεκτικότητα σε σίδηρο, όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά (μαρούλι, λάχανο, μπρόκολο, χόρτα κ.λπ.), άπαχα κρέατα και αυγά. Η βιταμίνη C βοηθά στη διευκόλυνση της απορρόφησης του σιδήρου, επομένως αυξάνει επίσης την πρόσληψη τροφών όπως τα πορτοκάλια, οι φράουλες, τα ακτινίδια, οι ντομάτες και οι πιπεριές. Επίσης, τα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα και το τυρί μπορούν να εμποδίσουν την απορρόφηση σιδήρου, επομένως κρατήστε τα γαλακτοκομικά σας χωριστά από τα πλούσια σε σίδηρο τροφές σας. Οι προγεννητικές βιταμίνες περιέχουν σχεδόν πάντα σίδηρο, φυλλικό οξύ και Β12. Συμβουλευτείτε το γυναικολόγο σας για να δείτε ποιο προγεννητικό συμπλήρωμα συνιστά. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να σας γράψει μια συνταγή για μια εξειδικευμένη προγεννητική βιταμίνη υψηλότερη σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά ή μπορεί να θέλει να πάρετε ένα ξεχωριστό συμπλήρωμα σιδήρου. Θυμηθείτε : μην παίρνετε ΠΟΤΕ κανένα συμπλήρωμα διατροφής – ειδικά όταν είστε έγκυος – χωρίς να το ελέγξετε με το γιατρό σας.