ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

ΚΥΡΙΑΖΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, MD PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ | ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

ΚΥΡΙΕΣ ΑΙΤΙΕΣ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η υπογονιμότητα είναι ένα συχνό πρόβλημα που επηρεάζει περίπου το 10-15% των ζευγαριών παγκοσμίως. Στις γυναίκες, η υπογονιμότητα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες που επηρεάζουν την ικανότητα σύλληψης ή την επιτυχή ολοκλήρωση μιας εγκυμοσύνης. Στο άρθρο αυτό, θα αναλύσουμε τις κυριότερες αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες και τις διαθέσιμες θεραπείες.

 

  1. Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS) είναι μία από τις πιο κοινές αιτίες υπογονιμότητας στις γυναίκες. Χαρακτηρίζεται από ορμονικές ανισορροπίες που επηρεάζουν την ωορρηξία, δηλαδή τη διαδικασία απελευθέρωσης ωαρίων από τις ωοθήκες.

Συμπτώματα:

– Ακανόνιστοι κύκλοι περιόδου

– Υπερβολική τριχοφυΐα

– Αύξηση βάρους

Θεραπεία: Η θεραπεία περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τη ρύθμιση του κύκλου της ωοθυλακιορρηξίας, αλλαγές στη διατροφή και τη διαχείριση του βάρους.

 

  1. Ενδομητρίωση

Η ενδομητρίωση είναι μια πάθηση κατά την οποία ο ιστός που συνήθως αναπτύσσεται στο εσωτερικό της μήτρας, αναπτύσσεται έξω από αυτήν, επηρεάζοντας τη λειτουργία των ωοθηκών, των σαλπίγγων και της μήτρας.

Συμπτώματα:

– Έντονος πόνος κατά την περίοδο

– Πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή

– Υπογονιμότητα

Θεραπεία: Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φαρμακευτική αγωγή για τον έλεγχο της ενδομητρίωσης και, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση των ενδομητριωσικών εστιών.

 

  1. Ανωοθυλακιορρηξία

Η ανωοθυλακιορρηξία αναφέρεται στην κατάσταση κατά την οποία δεν πραγματοποιείται ωοθυλακιορρηξία , δηλαδή δεν απελευθερώνεται ωάριο από τις ωοθήκες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού κύκλου. Η ανωοθυλακιορρηξία μπορεί να προκληθεί από ορμονικές διαταραχές, όπως το PCOS, ή άλλες αιτίες όπως το στρες.

Συμπτώματα:

– Ακανόνιστος κύκλος περιόδου

– Ανυπαρξία ωοθυλακιορρηξίας 

Θεραπεία: Η ανωοθυλακιορρηξία μπορεί να αντιμετωπιστεί με ορμονική θεραπεία, όπως φάρμακα που διεγείρουν την ωορρηξία.

 

  1. Υπογονιμότητα που Συνδέεται με την Ηλικία

Η ηλικία είναι ένας από τους πιο σημαντικούς παράγοντες που επηρεάζουν τη γονιμότητα της γυναίκας. Καθώς οι γυναίκες μεγαλώνουν, η ποσότητα και η ποιότητα των ωαρίων τους μειώνονται, καθιστώντας δυσκολότερη την σύλληψη.

Συμπτώματα:

Δυσκολία σύλληψης: Εάν προσπαθείτε να μείνετε έγκυος για περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς επιτυχία, ειδικά μετά τα 35, θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Θεραπεία: Σε περιπτώσεις όπου η υπογονιμότητα σχετίζεται με την ηλικία, οι θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, όπως η εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF), μπορεί να είναι αποτελεσματικές.

 

  1. Αποφράξεις Σαλπίγγων

Οι αποφράξεις των σαλπίγγων μπορεί να εμποδίσουν το σπέρμα να φτάσει στο ωάριο ή το γονιμοποιημένο ωάριο να φτάσει στη μήτρα. Οι αποφράξεις συνήθως προκαλούνται από λοιμώξεις, ενδομητρίωση ή προηγούμενες χειρουργικές επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα.

Συμπτώματα:

– Συχνά ασυμπτωματικό

– Υπογονιμότητα

Θεραπεία: Η λαπαροσκόπηση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαγνωστούν και να αντιμετωπιστούν οι αποφράξεις των σαλπίγγων. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να προταθεί η εξωσωματική γονιμοποίηση.

 

  1. Πρόωρη Ωοθηκική Ανεπάρκεια

Η πρόωρη ωοθηκική ανεπάρκεια (γνωστή και ως πρόωρη εμμηνόπαυση) αναφέρεται στην απώλεια της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών πριν από την ηλικία των 40 ετών. Αυτό οδηγεί σε ακανόνιστους ή ανύπαρκτους κύκλους ωοθυλακιορρηξίας.

Συμπτώματα:

– Ακανόνιστες περίοδοι

– Εξάψεις, νυχτερινές εφιδρώσεις

Θεραπεία: Η ορμονική θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση της φυσιολογικής λειτουργίας των ωοθηκών και, σε συνδυασμό με θεραπείες υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, να αυξήσει τις πιθανότητες σύλληψης.

 

  1. Διάφορες Ορμονικές Διαταραχές

Οι ορμονικές διαταραχές που επηρεάζουν την ισορροπία των αναπαραγωγικών ορμονών, όπως ο υποθυρεοειδισμός ή ο υπερθυρεοειδισμός, μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.

Συμπτώματα:

– Ακανόνιστος κύκλος περιόδου

– Κόπωση, διακυμάνσεις βάρους

Θεραπεία: Η ορμονική ρύθμιση μέσω φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να αποκαταστήσει τη γονιμότητα σε πολλές περιπτώσεις.

 

Συμπέρασμα

Η υπογονιμότητα στις γυναίκες μπορεί να οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως ορμονικές ανισορροπίες, ανατομικές διαταραχές ή παθήσεις όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών και η ενδομητρίωση. Η διάγνωση και η θεραπεία της υπογονιμότητας απαιτεί συνεργασία με έναν εξειδικευμένο γυναικολόγο ή ειδικό αναπαραγωγικής ιατρικής.

Εάν αντιμετωπίζετε δυσκολίες στη σύλληψη, είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια για να εντοπίσετε την υποκείμενη αιτία και να ξεκινήσετε την κατάλληλη θεραπεία το συντομότερο δυνατό.

ΚΥΡΙΑΖΑΚΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, MD PhD

ΜΑΙΕΥΤΗΡΑΣ | ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ | ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ

-Διδάκτωρ Α.Π.Θ, Εξειδίκευση στην Λαπαροσκοπική χειρουργική , Εξειδίκευση στην Υστεροσκοπική χειρουργική

Κυριαζάκη Αλεξάνδρα, MD PhD Μαιευτήρας | Χειρουργός | Γυναικολόγος

*Το περιεχόμενο σε αυτό το ιστολόγιο δεν προορίζεται να υποκαταστήσει επαγγελματικές ιατρικές συμβουλές, διάγνωση ή θεραπεία. Πάντα αναζητήστε τη συμβουλή εξειδικευμένων παρόχων υγείας με ερωτήσεις που μπορεί να έχετε σχετικά με ιατρικές παθήσεις.

Μοιραστείτε το !!

ΜΕΙΝΕΤΕ ΕΝΗΜΕΡΩΜΕΝΟΙ

– Εγγραφείτε στο Newsletter μας για να μαθαίνετε πρώτοι τα νέα που σας αφορούν –

 

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να διασφαλίσει ότι έχετε την καλύτερη εμπειρία στον ιστότοπό μας.

Το Ιατρείο μας λειτουργεί πρωί – απόγευμα καθημερινές μόνο με ραντεβού και βρίσκεται στην Θεσσαλονίκη επί της οδού Μητροπόλεως 90 στον 7ο όροφο.

Επικοινωνήστε μαζί μας

Ονοματεπώνυμο *
Email *
Μήνυμα *