Ο προγεννητικός έλεγχος περιλαμβάνει όλες τις εξετάσεις που συνιστώνται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλή υγεία της μητέρας και του μωρού. Η πλειοψηφία των γυναικών βιώνει μια ομαλή και χωρίς επιπλοκές εγκυμοσύνη. Σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο πρόγραμμα τακτικών προγεννητικών εξετάσεων, των οποίων η εξέλιξη τα τελευταία χρόνια έχει μειώσει τη μητρική και εμβρυϊκή θνησιμότητα σε πολύ χαμηλά επίπεδα στις ανεπτυγμένες χώρες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλές καταστάσεις στην εγκυμοσύνη που θεωρούνται προβληματικές και μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία της μητέρας και του εμβρύου. Μερικές από τις πιο συχνές είναι η Υπέρταση της κύησης, η Αναιμία κύησης, ο Σακχαρώδης Διαβήτης της κύησης. Οι τακτικές εξετάσεις επιτρέπουν την ανίχνευση αυτών των καταστάσεων, ώστε να μπορούν να αντιμετωπιστούν έγκαιρα. Οι εξετάσεις που πραγματοποιούνται είναι ασφαλείς διαδικασίες που έχουν στόχο να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες εμφάνισης κάποιας παθολογικής κατάστασης τόσο για τη μητέρα, όσο και για το έμβρυο. Επιπλέον, οι προγεννητικοί έλεγχοι είναι η στιγμή κατά την οποία μπορεί να παρακολουθείται η ανάπτυξη του μωρού σας. Ας δούμε αναλυτικά ποιες είναι αυτές οι εξετάσεις και ποια η χρησιμότητά τους.
Ποιο είναι το πρόγραμμα των προγεννητικών ελέγχων;
Το χρονοδιάγραμμα των προγεννητικών ελέγχων βασίζεται στην ηλικία της εγκυμοσύνης. Σε γενικές γραμμές απαιτείται να πηγαίνετε στο γιατρό κάθε μήνα μέχρι την 28η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, στη συνέχεια κάθε δεκαπενθήμερο μέχρι την 36η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και στη συνέχεια εβδομαδιαία μέχρι τον τοκετό.
Τί να περιμένετε;
Κατά την πρώτη σας επίσκεψη, ο γιατρός θα λάβει λεπτομερές ιστορικό της εγκυμοσύνης σας και των σχετικών ιατρικών καταστάσεων. Αναφέρετε οποιαδήποτε κατάσταση υγείας που είχατε, όπως διαβήτη, υψηλή αρτηριακή πίεση, καρδιακές παθήσεις, νεφρικά προβλήματα, ηπατική νόσο και αναιμία. Επίσης, ο γιατρός θα σας ρωτήσει για το πλήρες γυναικολογικό και μαιευτικό σας ιστορικό, συμπεριλαμβανομένων τυχόν αμβλώσεων, του χρόνου και των λόγων αυτών των αμβλώσεων, τυχόν αλλεργίες σε φάρμακα, όπως επίσης και για την ομάδα αίματος σας και του συζύγου σας, εάν τυχόν τη γνωρίζετε. Αυτή είναι συχνά μια καλή στιγμή για να εκφράσετε τις απορίες σας, τις σκέψεις σας, να διευκρινίσετε τις αμφιβολίες σας και να ζητήσετε συμβουλές. Στη συνέχεια, ο γιατρός θα προχωρήσει στην εξέτασή σας. Αρχικά, θα πραγματοποιήσει μια γενική σωματική εξέταση που θα περιλαμβάνει εξέταση κάτω από τα μάτια και τη γλώσσα σας, μέτρηση του σφυγμού σας και έλεγχο της αρτηριακής σας πίεσης. Μετά, ο γιατρός θα εξετάσει την κοιλιά σας για το μέγεθος της μήτρας. Μετά από αυτό θα ακούσει την καρδιά σας και θα ελέγξει το στήθος και το λαιμό σας για να αποκλείσει προβλήματα με το στήθος ή το θυρεοειδή. Κατά τη διάρκεια αυτής της επίσκεψης θα σημειωθεί επίσης το ύψος και το βάρος σας.
Ποιες εξετάσεις θα διεξαχθούν;
Ο γιατρός θα σας παραπέμψει σε ορισμένες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει την εγκυμοσύνη, αλλά και για να εκτιμήσει άλλες παραμέτρους. Οι εξετάσεις που πρέπει να κάνετε περιλαμβάνουν μια εξέταση για αιμοσφαιρίνη, αριθμό κυττάρων, εξέταση ηπατικής λειτουργίας, εξετάσεις νεφρικής λειτουργίας, ομάδα αίματος, HIV, VDRL, HbsAg και μερικές ακόμα. Μετά από αυτή την αρχική σειρά εξετάσεων σε κάθε επίσκεψη θα ελέγχονται το αίμα και τα ούρα σας για αιμοσφαιρίνη και πρωτεϊνουρία.
Επίλογος
Οι προγεννητικοί έλεγχοι είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι και η μητέρα και το μωρό διατηρούν άριστη υγεία καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Με τη σωστή προγεννητική φροντίδα και τη συμμετοχή σε τακτικές εξετάσεις, οι εγκυμονούσες μπορούν να προετοιμάζονται με ασφάλεια για την άφιξη του νέου μέλους της οικογένειάς τους.